Időről-időre vannak újabb és újabb, néha visszatérő gasztronómia trendek, melyeket hol rövidebb, hol hosszabb ideig tartanak életben a fogyasztók, ilyen az elmúlt évben a pisztácia-őrület is. Na most szerintem a győri vendéglátás pisztáciája a ramen és a pho leves, mert amelyik étterem most nem is árulja, az is már próbálta, ha pedig nem próbálta, akkor biztosan tervezi.
Jó hír hát azoknak, akik érdeklődnek az ázsiai ízek iránt, hogy már a Soup4You-ban is kóstolható pho leves, ami a napi menüiért kedvelt helyen még relevánsnak is mondható, ha azt vesszük, hogy eredetileg egy levesbárról van szó.
Péntek délben a tömeget megelőzve tértem be hozzájuk (szerencse, mert aztán tényleg sorra estek be a kisebb-nagyobb ebédtársaságok) és a nagy forgalom ellenére is 10 percen belül előttem volt a már sokat emlegetett pho leves. Ami a tartalmát illeti, nem volt túl sok újdonság a nap alatt, ha a korábban bemutatott Sziget Bisztrós levessel hasonlítjuk össze, de nem is vár az ember mást, mint a marhahúst, rizstésztát, mungóbabcsírát, újhagymát, friss koriandert, egy kis lime-ot és persze a hosszú órákon át gyöngyöző alaplevet. Előre is vetíteném ítéletem: a leves baromi jó volt! Az alaplé szuper ízletes volt, marhahús bőségesen jutott bele (mondjuk némiképp zsíros volt), a rengeteg újhagyma nagyon sokat dobott rajta és engem a rizstésztával amúgy is mindig meg lehet venni. Bár utóbbi esetében azt furcsáltam, hogy itt a szélesmetélt és a cérnametéltre emlékeztető verzió is került bele (mintha csak mindkét zacskóból maradt volna egy kicsi, ezért összeöntötték), de az egész élményen ez semmit sem rontott. Ha egy kivetnivalót mondhatok és ezt általánosságban teszem a hagyományos ízek kiegészítéseként keleti konyhát is beemelő éttermek felé- szerintem egy pho leves mellé alapvetőnek kellene lennie valamilyen csípős paprika felszolgálásának is.
Szóval a leves nagyon egyben volt, az ízek és az adag egyaránt, de jöjjön néhány gondolat magáról a helyről. Én most először jártam a Soup4You-ban, és alapvetően egy tök kulturált, végtelenül egyszerű enteriőrről beszélünk. Ami viszont érdekes szerintem, hogy amikor egy vendégtér berendezésére nem akarnak/tudnak sokat költeni (egyébként azt gondolom, hogy egy menüzős helyen nem is feltétlenül indokolt) miért nyúlnak annyiszor az ikonikus filmek, ikonikus jeleneteihez dekorációként? Egy kifejezetten filmes tematikájú helyen érthető, de egy barnára festett falú, teljesen átlagos (értsd: nem rossz, nem jó, nem kitűnő, tényleg csak átlagos) berendezésű térben miért pont erre esik a választás? Ezt a kérdést nyitva hagynám, persze nem problémaként vetem fel, csupán arról van szó, hogy ez nem az első ilyen dekor, amit látok és egészen konkrétan nem tudom hova tenni…
Ami viszont biztos, hogy ez a pho számomra 3490 Ft-ot abszolút megért, órákra jól laktam tőle, de a kóstolásnak itt még nincs vége, hiszen bőven van még mit tesztelni, hogy megtaláljuk Győr legjobb ázsiai levesét.